Parisuhteen luonteenvahvuudet

31.10.2019 | Positiivinen parisuhde | 0 Kommenttia

Oletko teistä kahdesta se, joka tykkää halata kumppania, kosketella ja silittää?
Oletko teistä kahdesta se, joka saa toisen nauramaan myös parisuhteen vaikeissa tilanteissa?
Oletko teistä kahdesta se, joka keksii parisuhteessa ohjelmaa jokaiseen hetkeen?
Oletko teistä kahdesta se, joka tuo kukkia, jättää pieniä viestejä ja suunnittelee yllätysmatkoja?

Jokaisella meistä on luonteenvahvuuksia. Meillä on mahdollisuus kukoistaa, kun pääsemme käyttämään niitä kotona, parisuhteessa, työssä tai harrastuksissa.

Millaisia luonteenvahvuuksia on parisuhteessa? Mitä luonteenvahvuuksia minulla on puolisona?

Parisuhteen luonteenvahvuudet

Toiveikkuus

Sinua ei kauan haittaa sadepäivä, pikkuriita tai peruuntunut teatteri-ilta. Vastoinkäymiset ovat sinusta väliaikaisia. Uskot, että sateen jälkeen paistaa aurinko ja että lopulta kaikki päättyy hyvin. Olet optimisti ja uskot hyvään. Osaat valaa uskoa puolisoosi ja autat myös häntä näkemään harmaan pilven hopeisin reunan. Olet valopilkku harmauden keskellä. Pidät yhteistä tulevaisuuttanne hyvänä.

Huumorintaju

Sinun kanssasi voi nauraa ja iloita. Pidät nauramisesta ja siitä, että saat muut nauramaan. Parisuhteessa tykkäät hassutella ja huumorilla kuljet myös läpi vaikeiden aikojen ja vastoinkäymisten. Pystyt huumorilla piristämään puolison mieltä ja hyvällä vitsillä rikkomaan mykkäkoulun. Osaat nauraa myös itsellesi ja omille kommelluksille. Sinulla on taito saada puolisosi nauramaan myös läpi kyynelten.

Sinnikkyys

Sinä teet loppuun, ne asiat mitkä aloitat. Puolisosi voi luottaa siihen, että hoidat aloittamasi asian loppuun. Viikonloppusuunnitelman, sisustusprojektin tai yhteisen koiran hankinnan. Jatkat loppuun esteistä huolimatta ja viimeisellä hetkellä sinulta löytyy tarvittaessa ylimääräinen energiabuusti, jonka voimin päästä perille. Saat iloa asioiden loppuun saattamisesta ja motivoidut helposti. Näet parisuhteen eteen vaivaa ja et luovuta helposti.

Innostus

Sinä katsot maailmaa avoimin ja uteliain mielin. Aloitat uusia asioita innolla ja innostuessasi saatat hetkessä kasata parisuhteenne kuva-albumin tai järjestää puolisolle yllätysjuhlat. Pystyt hyppäämään mukaan puolisosi ehdottamaan rinkkareissuun tai lähteä suunnittelemaan taloremonttia. Lähdet aina mukaan täysillä. Innostuksesi tarttuu usein myös puolisoosi ja saat hänet mukaan myös hakemaan uusia kokemuksia. Innostut myös muiden onnistumisista ja koet helposti myötäintoa.

Rakkaus

Sinä olet parisuhteen lämmön tuoja. Halaat ja kosketat usein puolisoasi. Saat hänet tuntemaan itsensä rakastetuksi. Päivän aikana koet useita rakkauden mikrohetkiä. Helposti hymyilet, lähetät lentopusun tai vinkkaat silmää puolisollesi. Luot rakkauden hetkiä pysäyttämällä puolison yllättäen matkalla keittiöön ja antamalla suuren, lämpimän halauksen. Yhteenkuuluvuuden tunne on sinulle tärkeä ja suunnittelet mielelläsi teidän yhteisiä matkoja tai harrastuksia. Teet mielelläsi asioita puolisosi puolesta. Viet roskat roskikseen lähteissäsi ja keität aamukahvin.

Uteliaisuus

Haluat aina tietää mitä ympärilläsi tapahtuu ja ottaa selvää kaikista asioista. Olet teistä se, joka kyselee kaiken toisesta aina lapsuuden ensimuistoista viime tuntien tapahtumiin. Keskustelet, kyselet, tutkit ja pohdit miten asiat tapahtuu ja mistä mikäkin asia johtuu. Nopeasti tartut vastausta etsiessä kirjaan tai syötät hakemasi tiedon hakukoneeseen. Haet tietoa kaikesta ja kaikista. Sinua kiinnostaa myös kumppanisi ystävät, tuttavat ja alakerran naapurit. Hakeudut paikkoihin joissa voitte yhdessä kokea uusia elämyksiä.

Rehellisyys

Sinä kerrot aina totuuden, vaikka se joskus voisi olla toiselle osapuolelle vaikea kuulla. Puolisosi voi luottaa siihen, että olet totuuden puolella myös silloin, kun itse saatat joutua siitä ongelmiin. Jos puolisosi haluaa tietää, miten asia oikeasti meni, hän tulee luoksesi. Rehellisyys on arvosi ja olet aina totuuden puolella. Et hyppää johtopäätöksiin, vaan näet vaivaa totuudet selvittämiseen ja oikeuden toteutumiseen. Olet esimerkki ja malli muille rehellisyydestä etkä turvaudu valkoisiin valheisiin tai asian kaunisteluun.

Ystävällisyys

Ajattelet puolisostasi aina parasta ja koitat nähdä hänen valoisat puolensa. Olet hyvä piristämään puolisoasi, kun hänellä on mieli matalalla. Valitset sanasi tarkkaan, jotta et loukkaisi toista. Teet mielelläsi puolisollesi palveluksia ja ilahdutat häntä monin tavoin. Saatat olla siivonnut kodin hänen palatessaan työmatkalta tai valmistanut hänelle herkkuaterian. Puolisosi ilahtuu sinun näkemisestäsi ja sinä hänen kohtaamisesta.

Johtajuus

Otat luontaisesti vastuuta yhteisestä toiminnastanne. Huolehdit, että tehtävät jakaantuvat tasan ja reilusti. Yhteisellä patikkaretkellä teet suunnitelmat, pakkaat tavarat, kuljet edellä ja raivaat pois mahdolliset esteet. Puolison voimien hiipuessa osaat motivoida ja kannustaa, jotta pääsette perille. Kaikissa tilanteissa puolisosi voi kääntyä puoleesi luottaen asioiden hoituvan. Otat usein tilanteet hallintaan ja johdat kohti yhteistä päämäärää. Osaat nähdä puolisosi vahvuudet ja ohjata häntä käyttämään niitä tilanteessa. Sinulla pysyy hyvin hommat hanskassa ja tilanne hallinnassa.

Sosiaalinen älykkyys

Pystyt helposti aistimaan puolisosi tunnetilat. Hänen on helppo tulla kertomaan sinulle niin huolet kuin ilot. Osaat rauhoittaa häntä levottomuuden hetkellä ja innostaa mielen ollessa matalalla. Huolehdit teidän yhteisistä ihmissuhteista. Kutsut ja järjestät mielelläsi illalliset ystäväpariskunnan kanssa tai kestitset sukujuhlat.

Kauneuden ja erinomaisuuden arvostus

Koet iloa nähdessäsi kauniita asioita ja näet kauneutta useissa arjen asioissa. Hankit kotiinne kukkia, tauluja ja klassikkoteoksia. Ihastelet puolison uutta takkia, hänen valitsemaansa tuolia tai kädentaitoja. Yhteisellä kävelylenkillä huomaat pihalla silmuun puhjenneet puun oksat tai saatat kertoa lounaalla syömästäsi herkullisesta ruoka-annoksesta. Sinulla on silmää erinomaisuudelle ja se nostattaa sinussa innostusta ja iloa.

Ryhmätyö

Sinä olet kuuntelija ja kannustaja, joka saa teidät toimimaan yhdessä. Osaat nähdä puolisosi vahvuudet ja valjastaa ne yhteiseksi hyväksi. Sinulle on tärkeää, että teette asioita yhdessä. Renkaiden vaihto tai syksyn puutarhatyöt sujuvat hyvin yhdessä. Osaat kuunnella puolisosi mielipiteitä ja etsiä yhteisen ratkaisun. Teet mieluummin asioita yhdessä puolisosi kanssa kuin yksin vaikka se olisi hitaampaa.

Reiluus

Seisot oikeudenmukaisuuden puolella. Riitatilanteissa lasket vaikka excel-taulukolla yhteiset kulunne, että molempia kohdellaan tasapuolisesti. Pelatessanne lautapelejä, ei haittaa vaikka häviäisit pelin. Tärkeintä on, että peli on pelattu reilusti. Puolisosi luottaa päätöksiisi, sillä osaat joustaa ja mietit asiaa teidän kummankin puolelta. Et ole tunteiden vietävänä vaan mietit asiaa oikeellisuuden kannalta.

Kiitollisuus

Sinulle parisuhteen ja arjen pienetkin asiat tuottavat iloa ja osaat löytää hyvää myös vastoinkäymisistä. Tunnet itsesi onnekkaaksi ja pysähdyt miettimään elämäsi hyviä puolia. Kerrot niistä myös puolisollesi tai otat yhteiseksi tavaksi käydä päivän kiitollisuudenaiheita yhdessä läpi päivän päätteeksi. Ilmaiset kiitollisuuttasi myös puolisollesi sanoin ja pienin elein. Puolisosi kännykkään voi hyvin kilahtaa kiitollinen tekstiviesti työpäivän aikana tai kotona odottaa kiitoskirje jo jakamistanne vuosista.

Arviointikyky

Sinulle on tärkeää miettiä asioita monelta kantilta. Sinuun voi luottaa esimerkiksi yhteisissä hankinnoissa ja sijoituksissa. Yhteiselle lomamatkalle lähtiessä käyt läpi eri matkustusmahdollisuudet, ajan, budjetin ja ympäristöystävällisyyden kannalta. Taloa rakentaessa saatat testata ennakkoon eri laattakuvio ennen päätöstäsi. Päätökseesi eivät vaikuta muiden mielipiteet tai painostukset, vaan perustat päätöksesi faktoihin. Parisuhteessa mietit tarkoin yhteen muuttamista ja muita edistysaskeleita. Et anna tunteittesi vaikuttaa liikaa, vaan nukut usein yön yli, joskus jopa kahden tai kolmen ennen päätöstä. Olet kuitenkin joustava ja voit muuttaa omaa päätöstäsi, jos saat uutta tietoa asiasta.

Rohkeus

Rohkeutesi voi näkyä monella tavalla. Voit olla fyysisesti rohkea ja varata ajan yhteiseen kalliokiipeilyyn tai henkisesti rohkea ja sanoa mielipiteesi ääneen, vaikka se olisi eri kuin puolisosi. Uskallat ehdottaa myös uusia tapoja toimia. Vaikeuksia ja hankaluuksia kohdatessa jatkat eteenpäin, eikä sinua pelota kokeilla uusia asioita tai tehdä asioita uudella tavalla. Tunteellisesti rohkeana, et pelkää kertoa avoimesti rakkauden tunteistasi tai puhua vaikeistakaan tunteista. Tarvittaessa puolustat puolisoasi ja rohkeutesi näkyy myös teoissa.

Anteeksiantavaisuus

Olet rauhan rakentaja ja eteenpäin menijä. Sinun luoksesi on puolison helppo tulla, vaikka hän kokee mokanneensa tai tehneensä virheen. Hän tietää, että et tuomitse, vaan ymmärrät kaikkien tekevän virheitä ja annat toisen mahdollisuuden. Pystyt näkemään tilanteen myös vaikeuksien jälkeen. Lempeys on toinen nimesi ja sovinto päämääräsi.

Luovuus

Sinulta ei keinot lopu kesken ja osaat ratkaista omaperäisesti ongelman kuin ongelman. Saat korjattua kumppanin takin rikkimenneen vetoketjun vetimen klemmarilla ja avata hiuspinnillä sisältä lukkoon menneen vessanoven. Keksit helposti uusia sisustusratkaisuja tai yhteistä ohjelmaa. Puolisosi mielestä tilanne voi olla umpikujassa, mutta sinä löydät aina reitin ratkaisuun. Osaat ehdottaa uusia ratkaisuja myös keskustelun mennessä solmuun. Koet iloa saadessasi ratkaista asioita uudella tavalla.

Hengellisyys

Koet olevasi merkityksellinen osa maailmaa ja elämäsi tuntuu mielekkäältä puolison kanssa. Sinun ei tarvitse liikaa huolehtia parisuhteenne tulevaisuutta, sillä koet sen olevan osa suurempaa suunnitelmaa. Sattuma ei kuulu sanastoosi, vaan kaikki elämän tapahtumat, niin hyvät kuin huonot, tuntuvat tarkoituksen mukaisilta ja merkityksellisiltä.

Vaatimattomuus

Sinun ei tarvitse kailottaa paremmuuttasi, vaikka sinut tunnetaan monista hyvistä ominaisuuksistasi. Teot puhuvat sanoja suuremmin ja annat niiden kertoa puolestasi. Tiedät olevasi hyvä puoliso ja sen näkyvän sanoissa ja teoissasi. Annat estradin mielelläsi puolisolle ja pysyt taustatukena.

Näkökulmanottokyky

Pystyt miettimään tilanteita laajasti takertumatta pikkuseikkoihin. Pystyt selittämään asiat puolisollesi niin, että hänellä on mahdollisuus ymmärtää myös sinun tai muiden tilanteessa olevien näkökannan. Annat puolisollesi uutta ajateltavaa. Pidät asiat mittakaavassa ja autat puolisoa näkemään asian todellisen puolen. Puolisosi tulee luoksesi kysymään neuvoja ja pitää sinua viisaana.

Itsesäätely

Puolisosi voi luottaa sinuun, että tulet tapaamisiin ajoissa, kumppanin puoli karkkipussista säilyy koskemattomana ja pysyt rauhallisena vaikeissakin tilanteissa. Olet tunnettu hyvästä itsesäätelystä. Et hermostu helposti ja kestät hyvin kaikenlaisia ärsykkeitä. Pidät myös kiinni yhteisistä suunnitelmistanne.

Oppimisen ilo

Sinulla on ikuinen tiedon jano. Haluat oppia uutta ja tietää lisää. Puolisosi tietää, että lempisanasi on “miksi?”. Rakastat sitä, että saat lisätä taitojasi ja tietoasi monella saralla. Nautit kaikista informaatiokanavista. Kun haluat parantaa parisuhdettanne, luet artikkeleita parisuhteen parantamisesta, kirjoja hyvästä vuorovaikutuksesta ja menet mukaan parisuhdekurssille. Sinulla on useita kiinnostuksen kohteita. Suurin niistä on – tietenkin – puolisosi. Ajattelet, että kaikesta voi oppia jotain uutta. Tykkäät tehdä yhdessä asioita, joista voi oppia jotain uutta. Voitte tehdä matkan maailmanympäri, käydä museoissa tai mennä yhdessä kokkauskurssille.

Harkitsevaisuus

Sinä olet se, joka pysyy rauhallisena ja miettii pitkään ennen kuin toimii. Puoliso voi usein kuulla suustasi lauseen “Nukutaan yön ja päätetään sitten“. Puolisosi luottaa siihen, että mietit asioit yksityiskohtia myöten ja puntaroit ennen päätöstäsi sen kaikki puolet. Saatat myös soittaa neuvoja asiaan ystävältä tai asiantuntijalta. Suustasi ei pääse harkitsematonta sanaa, vaan kaikki on valmiiksi mietitty.

Myötätunto

Elät vahvasti mukana puolisosi tunteissa. Kyyneleet nousevat silmiisi kumppanisi vastoinkäymisestä. Koet myös valtavaa iloa kuullessasi puolison iloitsevan saadessaan uuden työpaikan. Olet mukana toisen kokemuksissa ja tunnelmissa. Ymmärrät mitä toinen kokee ja tuntee. Yrität toimia suruissa ja vastoinkäymisissä toisen olon parantamiseksi kaikin keinoin.

Sisu

Sinulla on kyky kulkea läpi tuulen ja tuiverruksen. Koet parisuhteen haasteet mahdollisuuksina ja arvosi ajavat sinua eteenpäin kohti tavoitteitanne. Sinulla on kyky tehdä viimeinen loikka, silloinkin kun puolisosi pitää sitä mahdottomana. Saatat tehdä häiden 200 paikkakorttia yhdessä yössä tai löytää kävelyretkellä kadonnut koru käymällä läpi jokaisen kiven kolon kulkemallanne polulla. Kaikki tuntuu sinulle mahdolliselta.

Jokaisella meistä on vahvuuksia joita käyttämällä voi kukoistaa yhdessä. Ne tulevat näkyviin parisuhteessa niin hyvinä hetkinä kuin vastoinkäymisissä. Vahvuuksia käyttämällä meidän on mahdollisuus kehittyä puolisona ja yltää parhaimpaamme – yhdessä.

Mitkä ovat sinun parisuhteen vahvuudet? Mitä vahvuuksia näet puolisollasi olevan?

Tiia Trogen

Tiia Trogen

Positive Psychology Practitioner, Tio, TM, Perhetyöntekijä, Kouluttaja, Ilo olla yhdessä! ™ – positiivisen kasvatusmenetelmän kehittäjä

”Meissä kaikissa on mahdollisuus kukoistukseen. Oikeassa ympäristössä ja
oikein välinein meillä on mahdollisuus kasvaa täyteen potentiaaliimme.
Minun tehtäväni on auttaa lapsia ja aikuisia kukoistamaan.”

0 kommenttia

Pin It on Pinterest

Share This

Jaa

Jaa tämä artikkeli!