Mielen hyväily

31.10.2019 | Positiivinen kasvu | 0 Kommenttia

Siksi kehotukseni sinulle on: Pidä tänään mielen hyväilyn päivä.

 

Mielen hyväilyn harjoitus

Osa 1: Menneisyyden maiskuttelu

Onnellisten päivien uusinta – Muistele ja käy läpi vanhoja hyviä muistoja. Esimerkiksi päivää, kun sait lapsuuden ensimmäisen lemmikin. Päivää, jona sinut hyväksyttiin opiskelupaikkaasi, hääpäiväsi tai muu vastaava. Palauta itsesi tuohon hetkeen ja käy se läpi niin tarkasti kuin pystyt. Yritä välttää tilanteen analysointia, vaan muistele tilannetta kuin videokameran tallentamana. Herätä myös muiden aistien muisti. Muistatko mitä tuoksumuistoja sinulla on päivästä?Miltä ruoka maistui sinä päivänä? Millaisia ääniä kuulit? Koskettiko joku sinua tai kosketitko sinä jotakuta? Miltä kosketus tuntui?

Osa 2: Nykyisyyden nautiskelu

Pysähdy päivän aikana yhteen hetkeen, jonka haluat laittaa ”säilöön”. Hetkien säilöminen lisää onnellisuutta, optimismia ja tyytyväisyyttä elämään. Säilöminen tapahtuu hetkeen pysähtymisenä, sen kokonaisvaltaisena sisäistämisenä ja aistimisena. Se voi olla lyhyt kahvin aromin haistelu, lapsen naurun kuunteleminen tai lemmikin rapsuttelu. Se voi olla pidempi tapahtuma, kuten lautapelihetki koko perheen kesken tai illan vaahtokylpy. Paina hetki mieleesi. Mitä tapahtuu, mitä se saa minut tuntemaan? Nauti hetkestä kaikkein aistein. Mitä näen ja kuulen? Mitä haistan, mahdollisesti maistan ja tunnen? Pysähdy nauttimaan näistä tuntemuksista ja koeta painaa hetki mahdollisimman hyvin mieleesi. Hetken voi myös jakaa toisen ihmisen kanssa. Voit todeta puolisollesi ”Ihanaa, kun lapset leikkivät rauhassa ja välillä kuuluu vain kikattelua.” tai ”Onpas ihanaa, kun aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta” täysin tuntemattomalle.

Osa 3: Tulevaisuuden taiteilu (lyhyt versio)

Mieti itsellesi paras mahdollinen tulevaisuus, paras versio itsestäsi. Missä olet kymmenen vuoden päästä? Mihin olet päässyt elämässäsi, mitä olet tavoittanut? Millaisista palasista elämäsi koostuu? Älä mieti tällä kertaa matkaa, vaan mieti itsesi matkan päässä. Mieti itseäsi jonain tulevaisuuden hyvänä hetkenä. Oletko ihmisten ympäröimänä oman ravintolan avajaisissa kohottamassa maljaa, tulevien lasten kanssa vaeltamassa Lapin tuntureilla, ottamassa vastaan tutkintotodistuksen vai nauttimassa eläkepäivistä kalastaen veneen nokassa?

Palaa lopuksi takaisin nykyhetkeen. Haluamme tietenkin nauttia myös matkasta parhaaseen tulevaisuuteemme. Avaa silmäsi, jos ne on ovat olleet kiinni. Katso ympärillesi ja palaa tähän hetkeen. Mitä näet, mitä haistat ja kuulet? Mitä tunnet? Yritä palata takaisin tähän hetkeen kaikin aistein. Kiitä itseäsi harjoituksen tekemisestä.

Voit tehdä harjoitukset kerralla ja nykyisyyden nautiskelussa keskittyä mietiskelyhetkeen ja siihen liittyviin tunteisiin. Harjoitukset voi tehdä myös osina pitkin päivää. Näitä voi myös tehdä joka päivä. Aina kun haluaa lisätä positiivista ajattelua. Voit myös ottaa tulevaisuuden taiteilu harjoituksen ja jakaa sen pohtimisen kahden viikon ajaksi. Sinä aikana selkiävät arvosi, tavoitteesi ja pääset mietiskelyssä tavoitteiden asettamiseen asti.

Tiia Trogen

Tiia Trogen

Positive Psychology Practitioner, Tio, TM, Perhetyöntekijä, Kouluttaja, Ilo olla yhdessä! ™ – positiivisen kasvatusmenetelmän kehittäjä

”Meissä kaikissa on mahdollisuus kukoistukseen. Oikeassa ympäristössä ja
oikein välinein meillä on mahdollisuus kasvaa täyteen potentiaaliimme.
Minun tehtäväni on auttaa lapsia ja aikuisia kukoistamaan.”

0 kommenttia

Pin It on Pinterest

Share This

Jaa

Jaa tämä artikkeli!