Käärmeet ja tikapuut – kohti tavoitteita

31.10.2019 | Työn imu | 0 Kommenttia

Olen asettanut elämäni aikana itselleni lukuisia tavoitteita. Toiset tavoitteet ovat jääneet heti; minusta ei tullutkaan kuuluisaa lapsinerosäveltäjää 5-vuotiaana, mutta osaan pianon alkeet. Toiset olen kohdannut uudestaan ja uudestaan; se kirpparilta löydetty joogapallo odottaa, taas kerran, uutta kuntoiluinnostusta. Toiset kulkevat mukana vuosia, saaden uusia muotoja; haluni auttaa ihmisiä (nuoria teatterin kautta, lapsia eri järjestöjen toimijana, perheitä työssäni ja tarvitsevia eri vapaaehtoistöiden kautta). Osan olen saavuttanut; kaksi korkeakoulututkintoa (kolmas tulossa). Yksi asia on kuitenkin pysynyt samana. Minulla on aina ollut tavoitteita – useita tavoitteita.

Sonja Lyubomirskyn mukaan ihmiset jotka pyrkivät johonkin, ovat onnellisempia. Kaikilla meillä on jotain tavoitteita.

Tavoitteisiin sitoutumisesta on monia hyötyjä. Ne antavat meille tarkoituksellisuuden ja kontrollin tunteen. Kohottavat itsetuntoa, luottamusta ja tehokkuuden tunnetta. Lisäävät merkityksen tuntoa jokapäiväiseen elämäämme (vastuuta, aikatauluja, mahdollisuuksia oppia uutta). Opettavat aikatauluttamista – tunnistamaan päätavoitteet ja asettamaan välitavoitteita sekä lisäävät ongelmanratkaisukykyjä.

Tavoitteiden tavoittelu on kaksisuuntaista. Lähenemme toivottua tulosta ja erkanemme ei- toivotusta tuloksesta. Pelkkä ei-toivottujen tulosten vältteleminen ei kuitenkaan tuo samaa tulosta, kuin tavoitteiden tavoittelu. Siitä puuttuu vetävä voima.

Parhaimmillaan tavoitteet ovat sisäisiä, autenttisia, toivottujen tulosten tavoittelua, harmonisia(muiden elämän tavoitteiden kanssa), aktiivipohjaisia ja joustavia.

Tärkeää on, että tavoitteista osaa tarvittaessa myös luopua. Tavoite ei ole välttämättä ollut realistinen huomioon ottaen elämäntilanteen tai elämäntilanne on muuttunut tavoitteen asettamisen jälkeen. Tavoitteet voivat myös muuttua matkalla. Jos pystyt muuttamaan suunnitelmaa tarpeen tullen, olet todennäköisesti onnellisempi.

Pelasin lapsena paljon käärme ja tikapuut peliä. Se oli mielestäni yksinkertainen, mutta jännittävä. Kun mietin tavoitteita, tämä peli palasi mieleeni. Kuten pelissä, tavoitteiden saavuttamisessa edetään askel askeleelta kohti maalia. Kyse ei kuitenkaan ole suorasta tiestä, vaan usein kohtaamme asioita, jotka aiheuttavat takapakkia (käärmeet). Voimme myös saada tavoitteitamme edistäviä asioita, kuten yllättäen lisää aikaa, uusia resursseja tai ystävän mukaan kannustamaan tai osallistumaan tavoitteen saavuttamiseen (tikapuita).

Se mikä erottaa hyvän suunnitelman ja onnistuneen suunnitelman, on mielestäni esteiden kartoittaminen. Useimmiten jotain esteitä tulee tavoitteiden eteen ja jos odotamme, kunnes olemme esteen edessä voi voimat olla jo loppu.

Näitä esteitä voi kutsua vaikka käärmeiksi lautapelin mukaan. Otetaan esimerkki.

Käärmeitä

  • Aika
  • Motivaation puute
  • Väsymys

Tavoitteiden saavuttamisen todennäköisyys kasvaa, jos etukäteen miettii miten tavoitteiden esteet voi ylittää. Näin ne eivät pääse yllättämään, vaan niitä varten on suunnitelma.

Aika – mieti jo valmiiksi, miten voisit aikatauluttaa tavoitteen, jotta se sopii tämänhetkiseen elämäntilanteeseen. Voiko jostain ottaa tarvittaessa lisää aikaa? Onko joku joka voisi hoitaa toisen työtehtävän, voisiko jonkun muun menon tai askareen jättää välistä? Voinko siirtää tavoitetta tarvittaessa kauemmaksi? Pilkkoa pienempiin palasiin pidemmälle ajalle?

Motivaatio – tavoitteista on hyvä kertoa muille ihmisille. Tällä tavalla saa tukea ja kannustusta sekä se useimmille toimii käänteisenä apuna – en halua näyttää epäonnistumistani, joten jatkan. Tavoitteen voi kertoa perheelle, ystäville, työkavereille tai vaikka koko maailmalle. Useasti olen törmännyt painonpudotus tai treeniblogeihin, jossa haetaan yleisön tukea (ja vinkkejä) laihdutuksen ja treenin tueksi.  Älä kuitenkaan anna sisäisen motivaation heikentyä. Jos ainoa syy tavoitteen saavuttamiseen on ulkopuolinen paine, ei se lisää onnellisuutta tai tavoitteen saavuttamista.

Väsymys – Ajan ja motivaation puute johtavat usein väsymykseen. Väsymyksen aikana tulee pystyä muistuttamaan itseään siitä, että uskoo onnistumiseen (jos lepo ei ole mahdollinen).

Yksi vinkki on mielikuvaharjoittelu, jossa pysähdyt miettimään itseäsi tavoitteen saavutettua. Miten hyvältä se tuntuukaan ja miten ihanaa onkaan päästä tavoitteeseen? Miten lopussa katson näitä haasteita ja olen iloinen, että selätin ne?

Toinen mahdollisuus on kannustuskirje itselle voimien loppuessa. Tavoitteen alussa kirjoitat itsellesi kirjeen, miksi lähdit kohti tätä tavoitetta ja mitkä ovat tavoitteen saavuttamisen syyt ja hyödyt? Heikolla hetkellä kannustuskirje itselle voi lisätä voimia juuri sen verran, että pääset eteenpäin.

Muista, että tavoitteiden tavoitteleminen tekee myös onnellisemmaksi – niitä ei aina tarvitse saavuttaa.

Niin kuin tavoitteet, ovat myös käärmeet ja tikapuut ovat kuitenkin jokaisella erilaisia. Mitkä ovat sinun tavoitteesi tikapuut ja käärmeet? Ja miten toimit, jos nappulasi osuu käärme-ruutuun?

Tiia Trogen

Tiia Trogen

Positive Psychology Practitioner, Tio, TM, Perhetyöntekijä, Kouluttaja, Ilo olla yhdessä! ™ – positiivisen kasvatusmenetelmän kehittäjä

”Meissä kaikissa on mahdollisuus kukoistukseen. Oikeassa ympäristössä ja
oikein välinein meillä on mahdollisuus kasvaa täyteen potentiaaliimme.
Minun tehtäväni on auttaa lapsia ja aikuisia kukoistamaan.”

0 kommenttia

Pin It on Pinterest

Share This

Jaa

Jaa tämä artikkeli!