Asuuko sisälläsi lannistaja vai kannustaja?

31.10.2019 | Työn imu | 0 Kommenttia

”Ei onnistu kuitenkaan. Muista nyt kuinka monta kertaa on mennyt pieleen, ei varmasti onnistu tälläkaan kertaa. Mikään uusi taito ei auta sinua suoriutumaan yhtään paremmin kuin viimeksikään. Tämä on tuomittu epäonnistumaan. Ei kannata edes yrittää.”

”Eteenpäin vaan. Olet epäonnistunut monta kertaa, mutta nyt olet valmistautunut paremmin ja sinulla mahdollisuus onnistua. Sinulla on paljon erilaisia taitoja ja olet hyvä monessa asiassa. Kannattaa yrittää. Tsemppiä!”

Kumpaa ääntä sinä mieluummin kuuntelisit? Itse ainakin valitsisin jälkimmäisen.

Pahat ajatukset ovat kuin rikkaruoho, joka valtaa kauneimmankin kukkapenkin, jos sen suinkin antaa kasvaa. Kun ajatuksiin alkaa uskoa ja niitä toistelee mielessään, se on kuin antaisi niille parasta multaa kasvupohjaksi. – Tarinasta Tipsu ja soimaavat sanat

Mitä enemmän ajattelen, sitä enemmän jännitykseni nousee. Mitä kaikkea voikaan mennä vikaan? Voin unohtaa vuorosanat, kaatua lavalla tai jotain vielä kauheampaa. Laitan käteni rooliasun taskuihin ja käteni osuu paperimyttyyn. Otan sen käteeni ja avaan: ”Hyvä homma. Onnistuu!” Viesti on lavastajan jättämä vastausviesti, jonka olen aiemmin napannut kiireessä ja vain rytännyt taskuuni. Tässä hetkessä se toimii kuitenkin hyvänä muistutuksena siitä, miten paljon olemme tehneet hyvää työtä koko näytelmän eteen ja loppu menee varmasti yhtä hyvin. Viesti toimii minulle kannustimena. Vedän syvään henkeä ja astelen lavalle.

Usein on helpompaa kannustaa ja tukea toista, mutta miten puhumme itsellemme, osoitammeko myötätuntoa itseämme kohtaan?

Kuulehan nyt Tipsuseni”, Pöllö sanoi,”nyt tarvitaan vastatoimia! Peilaa itseäsi lempeästi lammen pinnasta, lätäköistä ja pisaroista ja kerro itsellesi, miten hyvä ja ihana olet.” – Tarinasta Tipsu ja soimaavat sanat

Miten voin auttaa toisia (lastani, kumppania, ystävääni, työtoveria) vahvistamaan positiivista sisäistä ääntä?

  1. Auta toista tiedostamaan ajatuksensa ja oman sisäisen puheensa. Pysäytä ajattelemaan ja kuuntelemaan sitä puhetta, mitä ajatukset tuottavat.
  2. Opeta käyttämään optimismin VAHVA-mallia
  3. Muistuta asioista, joita toinen osaa ja missä on hyvä
  4. Muistuta aiemmista kamppailuista, niiden voittamisista ja onnistumisista
  5. Voit kirjoittaa myös kannustus/lohdutuskirjeen, jonka ystävä voi avata, kun lannistavat ajatukset meinaavat vallata mielen, jos kukaan ei ole paikalla

”Minä olen ihana. Minä olen ihmeellinen. En anna yhdenkään olennon väittää muuta! – Tarinasta Tipsu ja soimaavat sanat

Mielestäni tuohon lauseeseen voisi lisätä: En edes itseni. Vaikka emme kuulisi ulkopuolelta yhtään soimaavaa sanaa, osaamme itse usein soimata itseämme hyvin lahjakkaasti. Siksi on tärkeää kuunnella ja pohtia myös omaa sisäistä ääntä.

Tipsu ja soimaavat sanat on yhdestä lempikirjastani. Sari Markkasen Tipsu ja oivallusten opus. Tarinat auttavat lapsi pohdiskelemaan tunteita, omia ajatuksia, hengitystä ja muita elämän pieniä ja suuria kysymyksiä. 

Pohdittavaksi: Millainen ääni sisälläni kuuluu? Kuulenko kannustavan äänen vai lannistajan?

Tiia Trogen

Tiia Trogen

Positive Psychology Practitioner, Tio, TM, Perhetyöntekijä, Kouluttaja, Ilo olla yhdessä! ™ – positiivisen kasvatusmenetelmän kehittäjä

”Meissä kaikissa on mahdollisuus kukoistukseen. Oikeassa ympäristössä ja
oikein välinein meillä on mahdollisuus kasvaa täyteen potentiaaliimme.
Minun tehtäväni on auttaa lapsia ja aikuisia kukoistamaan.”

0 kommenttia

Pin It on Pinterest

Share This

Jaa

Jaa tämä artikkeli!