Apua! Puoliso ärsyttää

12.11.2019 | Positiivinen parisuhde | 0 Kommenttia

Me kaikki tiedämme ne hetket, kun puolison tekeminen tai jopa läsnäolo ärsyttää ja päässä pyörii: Miten hän voi tehdä noin? Eikö hän kerrankin voi vain tehdä niin kuin sanon? Eikö hän muista mitä ollaan sovittu? Hampaat kiristyvät ja suu menee tiukaksi viivaksi, jotta ilkeät sanat pysyisivät sisällä. Miten saada tämä tunne katoamaan, ennen kuin räjähdys tapahtuu?

Rebecca Eanes neuvoo laittamaan kuvia hyvistä hetkistä ympäri asuntoa. Hymyilevä kuva puolisosta, hääpäivä, lomamatka, yhteinen hassutteluhetki. Kun raivostuttaa, voi katsella kuvia hyvistä hetkistä. Kuva aktivoi aivojen hyvänolon tunteen ja toimii itsesäätelyn välineenä. Hymyilevät ja hauskat kuvat muistuttavat, että ärsytys on vain väliaikaista.Puolisossa on myös paljon hyvää. Kuvat ohjaavat meitä keskittymään ja näkemään hyvää.

Näkyvillä olevat kuvat muistuttavat hyvistä hetkistä

Positiivisen psykologian uranuurtaja Sonja Lyobymirsky uskoo myös valokuvien voimaan. Valokuva-albumit herättävät meissä hyviä tunteita, iloa, onnellisuutta ja mukavia muistoja. ”Hyvissä muistoissa saa ja kannattaa velloa” hän kehottaa. Muutama kerta viikossa kannattaakin istua alas ja selata valokuva-albumeita eläen uudestaan hyviä hetkiä. Tämä nostaa myönteisiä tunteita, joiden vaikutus kestää kauemmin kuin vain katselemishetken. Myönteisiä tunteita kokee enemmän myös muina päivinä.

Törppö! Ajattelen ja käperryn sohvalle kännykän kanssa. Meillä on ollut mieheni kanssa riita, joka ei tunnu selviävän. Kiukuissani olen tullut puhisemaan tunteitani vähän kauemmaksi. Avaan kännykän gallerian, selailen kuvia ja hyviä muistoja alkaa tulvimaan mieleeni. ”Näyttipä hän komealta sinä iltana.”, ”Ihanat nuo kukat, mitä mieheni ja poikani toivat kävelylenkin varrelta.” , ”tosi hyvää oli se lihapata, minkä valmisti viime viikolla”. Pikkuhiljaa ärsytys laskee ja viivana olevat suunpielet alkavat nousta ylöspäin. Ajatukset alkavat virtaamaan paremmin ja huokaisu pääsee huulilta. On se oikeastaan monella tavalla todella hyvä mies. Palaan keittiöön miehen luo. Rauhallisena, aivot hyvälle aktivoituna keskustelu sujuu paremmin.

Harva meistä enää kantaa puolison kuvia lompakossa, mutta melkein kaikilla meillä on kännykän galleria täynnä kuvia hyvistä hetkistä. Sata kuvaa lapsesta, koirasta, puolisosta, lomaretkistä ja muista ihanista muistoista. Kännykän galleria on kuin kannettava valokuva-albumi. Kun ärsytys tulee kaupassa, bussissa tai puistossa, niin kaiva esiin kännykkä, hengitä ja selaa pieni hetki läpi kuvia. Aktivoit aivosi hyvän olon alueita ja todennäköisesti ärsytys katoaa tai ainakin helpottuu.

Tiia Trogen

Tiia Trogen

Positive Psychology Practitioner, Tio, TM, Perhetyöntekijä, Kouluttaja, Ilo olla yhdessä! ™ – positiivisen kasvatusmenetelmän kehittäjä

”Meissä kaikissa on mahdollisuus kukoistukseen. Oikeassa ympäristössä ja
oikein välinein meillä on mahdollisuus kasvaa täyteen potentiaaliimme.
Minun tehtäväni on auttaa lapsia ja aikuisia kukoistamaan.”

0 kommenttia

Pin It on Pinterest

Share This

Jaa

Jaa tämä artikkeli!